Duurzaamheid

Van Lieflandpark krijgt de meest duurzame woningen van Utrecht

De zogeheten energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van een woning drukt de energetische prestatie van een woning uit. Daarbij geldt: hoe lager de EPC, hoe duurzamer de woning. Rond 2000 eiste de overheid voor nieuwbouwwoningen nog een EPC van 1.0. Momenteel is die eis al aangescherpt naar een EPC van 0,4. Ter vergelijking: de woningen in het Van Lieflandpark hebben straks een EPC-waarde van gemiddeld -0,22. Als ze er eerste helft 2019 staan, zijn het de meest duurzame woningen van heel Utrecht!

Van Lieflandpark wordt Nul op de Meter

Alle woningen in het Van Lieflandpark zijn Nul op de Meter. Dit houdt in dat de energie die nodig is om de woning te laten functioneren (o.m. verwarming, koeling, ventilatie, warm water) op een duurzame manier zelf wordt opgewekt. Uiteraard zijn alle woningen volledig gasloos. Door gebruik te maken van een warmtepomp wordt een groot deel van de energie die nodig is om de woning te verwarmen gewoon uit de bodem gehaald.  De zonnepanelen wekken energie op voor de warmtepomp die het huis verwarmt en warm water produceert. Ook kan de energie van de zonnepanelen worden gebruik voor de ventilatie en het huishoudelijk gebruik. Op jaarbasis produceert de woning genoeg energie voor warm tapwater, verwarming van het huis, ventilatie en huishoudelijk gebruik.

Duurzaam en toch betaalbaar

Normaal gesproken bestaan de totale woonkosten uit kosten voor de hypotheek + kosten voor energie. Met onze Nul op de Meterwoning vallen de energiekosten praktisch weg. Bovendien wordt de extreme duurzaamheid van onze woningen door meerdere banken beloond met een extra korting op uw hypotheekrente. De extra investering die wij in de woning steken, verdient u dus dubbel terug. Het resultaat is dus een betaalbare, comfortabele woning met een minimale belasting van het milieu.

Comfort

Extreme duurzaamheid gaat uitstekend samen met wooncomfort. De woningen hebben een uitstekend binnenklimaat met frisse lucht, dankzij de mechanische balansventilatie met warmteterugwinning. Die balanceert de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde, vochtige lucht en hinderlijke geurtjes. Daarbij blijft de warmte behouden. Zo verspilt u geen energie. De woningen zijn voorzien van vloerverwarming op elke verdieping. Deze is naar behoefte per ruimte apart in te stellen.

’s Zomers wordt koud water door de vloerverwarming gepompt. Het koele water dat door de vloer stroomt, neemt de warmte uit de woning op (topkoeling). Zo blijven alle ruimtes ook tijdens warme zomerdagen op een aangename temperatuur. Daarbij zorgt het mos sedum dak met waterberging er ook voor dat het dak tijdens zonnige zomerdagen veel minder heet wordt. Zo blijft de woning ook een stuk koeler.

Veel gestelde vragen over duurzaamheid

Menu